Curat murdar!

Vedem totul pe telefoanele noastre mobile – mesaje, filme, știri, competiții, talente, invenții, notificări, aprecieri, viețile persoanelor mai mult sau mai puțin cunoscute...

 

Dar sunt milioane de detalii pe care nu le vedem decât la microscop.

 

 

Din 2012, de când un grup de microbiologi de la Universitatea din Arizona a lansat studiul care a concluzionat că telefoanele mobile au, în medie, mai multe bacterii decât scaunele de toaletă, oamenii au început să-și privească dispozitivele mobile cu alți ochi - unii sceptici.

Dar cum poate ajunge un model de smartphone cu un design atât de atrăgător și modern să-și dezguste ownerul din motive imposibil de văzut cu ochiul liber? Simplu: doar fiind purtat de colo-colo fără a fi igienizat periodic sau corespunzător.

Telefoanele mobile ne însoțesc peste tot, pentru mulți dintre noi ajungând un fel de asistent personal: ne comandă și plătește mâncarea, taxiurile, ne preia apelurile cunoștințelor, ne arată ce e nou, ne facilitează comunicarea cu persoanele din jur... Nu trebuie decât să mișcăm un deget iar el execută. Astfel, a ajuns atât de indispensabil încât abia dacă-l lăsăm din mână.

Iar când îl lăsăm, pe unde îl lăsăm?

 

Pe mese, scaune, diverse suprafețe, în baie, la bucătărie, pe birou. Toate aceste locații sunt deja populate de bacterii.

Bacteriile sunt peste tot. Absolut peste tot. Pe noi, în noi și peste tot în jurul nostru. Numeric, ne-au depășit considerabil. Microbiomul este, cu siguranță, cea mai vastă civilizație. Nu putem ocoli sau evita bacteriile și nici nu ar fi indicat să generalizăm.

Ca și oamenii, unele bacterii sunt “bune”, altele sunt “rele” (patogeni, microbi, viruși). Avem nevoie să intrăm în contact cu ele pentru ca sistemul imunitar să le învețe/memoreze informația și să o transforme în beneficii pentru sănătatea noastră – fie că dezvoltă un mecanism de apărare la nevoie (când un patogen ne-a intrat în sistem), fie să ne întărească (când preia informații utile de la bacteriile intrate în contact cu pielea).

Deci nu o atitudine germofobă ne poate menține sănătoși, ci una preventivă în cunoștință de cauză.

 

Prevenția rămâne esențială pentru menținerea stării de sănătate, iar dacă medicii ne recomandă să ne spălăm cu regularitate mâinile și fața, la fel de important a devenit pentru omul modern și să-și igienizeze telefonul mobil – cel pe care îl ținem cel mai mult în mâini și pe față (la ureche).

Iar de aici începe cercul vicios. Vei spune, poate, că dacă nu îți lași telefonul peste tot și obișnuiești să-l păstrezi în locuri mai ferite (geantă, buzunare, sertare etc), acesta sigur este destul de curat... Dar lucrurile nu stau deloc așa, deoarece fața și mâinile, fiind cele mai expuse (spre deosebire de alte părți ale corpului, precum șoldurile, veșnic îmbrăcate), acumulează o mulțime de bacterii (dăm mâna cu alții, îi pupăm pe obraz, împrumutăm sau transportăm obiecte etc)...  Deci o mare parte dintre bacteriile pe care le poți identifica cu microscopul pe dispozitivul tău mobil provin de pe mâini și față.

 

Iar suprafața telefonului (față/ecran și verso/carcasă) se dovedește a fi un mediu extrem de propice conviețuirii și înmulțirii bacteriilor - căldura și umiditatea fiind ideale pentru calitatea vieții bacteriene.

Dar cum igienizăm un telefon mobil? Cu siguranță nu la robinet, cu apă și săpun... Majoritatea oamenilor folosesc microfibre uscate care, într-adevăr, îndepărtează o mare parte din aceste bacterii, fără a aduce prejudicii aparatului. Dar din minim 1 milion de bacterii nu toate se lasă duse cu microfibra... Tocmai de aceea, ca un upgrade, au apărut toate sortimentele posibile de șervețele îmbibate în diverse substanțe pe bază de alcool, menite să distrugă cât mai multe bacterii. Însă nici această metodă nu este prea fericită deoarece substanțele utilizate nu sunt dure doar cu majoritatea bacteriilor, ci și cu suprafața ecranului, de exemplu, ale cărui calități pot fi afectate în timp.

 

Și ce e de făcut, dacă vrem să ne apropiem de perfecțiune?

 

Noile tehnologii ne recomandă aparatele de igienizat cu lămpi UV, ce distrug 99% din bacterii, fără a încălzi telefonul sau a-l supune unor tratamente chimice neprietenoase.

De exemplu, cu un Vetter Contactless Sterilizer for Mobile Devices, în doar 6-10 minute telefonul mobil e curat și, în plus, cu bateria încărcată (plugged sau wifi). Iar serviciul de igienizare este gratuit la orice Vetter Concept Store. Telefonul este introdus în aparat, iar programul de igienizare începe să-și facă treaba. E ca și cum ți-au duce telefonul la o ”curățătorie UV”.