Când telefonul distribuie răceli și gripe

Toamna aduce în fiecare an răceli și gripe... Pentru că ne întoarcem toți la job, la grădiniță sau la școală, înghesuiți în spații închise cât sunt zilele scurte și facem “schimburi de experiență”. Iar temperaturile mai scăzute de afară și umiditatea ridicată de cantitatea crescută de precipitații favorizează “bunăstarea” bacteriilor responsabile pentru răceli și gripe.

Și dacă pentru adulți, cu un sistem imunitar deja “educat”, este atât de dificil să nu ia o răceală de la un coleg de muncă, pentru un copil, cu un sistem imunitar aflat în plin proces de învățare, este și mai dificil să nu vină acasă cu primul virus găsit la școală sau grădiniță.

Iar dacă ai copii sau nepoți, știi cât de greu este să-i ții departe de telefonul mobil (al tău sau al lor, în funcție de vârstă – cei mici fiind atrași de dispozitivele mobile încă de foarte devreme).

Dispozitivele mobile s-au dovedit a fi unele dintre mijloacele de răspândire a bacteriilor / patogenilor / antigenilor.

 

Indiferent că ai sau nu copii, de la ei ai șanse să interceptezi o răceală sau gripă – mai ales în contextul în care aceștia marchează, în medie, 5-6 răceli sezoniere pe an... Uneori chiar 8-10! Iar partea interesantă este că cei mici trec peste aceste obstacole de multe ori mai repede și mai ușor decât adulții pe care îi contaminează. Deci avem motive în plus să sporim măsurile de prevenție ce au legătură în primă fază cu igiena – a mâinilor, a feței și... a telefonului mobil.

Dintre milioanele de bacterii ce pot fi observate la microscop pe suprafețele telefoanelor mobile, multe sunt responsabile pentru răceli și gripe și pot supraviețui pe suprafața telefonului până la 8-9 ore, timp suficient pentru ca telefonul să fie dus la ureche de mai multe ori, luând contact cu fața.

Dincolo de faptul că în sezonul răcelilor ar fi extrem de util pentru sănătatea noastră să igienizăm cu regularitate mâinile, fața și telefoanele, mai sunt și alte măsuri profilactice de luat în calcul:

1. Evită să împrumuți telefonul altor persoane, în special celor deja afectate de răceală.

2. Ba chiar ar fi bine să ții telefonul cât mai departe de cei răciți – nu știi niciodată ce aduce un strănut.

3. De asemenea ai o scuză bună să limitezi accesul copilului la telefon.

4. Folosește cât de des posibil hands-free-ul – pentru a evita să mai apropii telefonul de față.

5. Nu lăsa telefonul pe oriunde, în special în bucătării, băi sau săli de așteptare.

6. Apropo de sălile de așteptare, spitalele sunt cel mai benefic mijloc de propagare a patogenilor, tocmai de aceea, în alte țări, multe sunt deja echipate cu aparate de igienizat dispozitvele mobile (doctorii fiind primii care le folosesc).

Iar în ceea ce privește cel mai important pas - igienizarea telefonului – dacă vrei să fii 99% sigur că ai făcut o treabă bună, nu te mulțumi cu microfibrele și nu exagera cu șervețelele umede! Cea mai bună soluție este igienizarea într-un aparat cu raze UV. Închise într-un astfel de device, în lungimile de undă de lumină ultravioletă, chiar și cele mai rezistente bacterii își găsesc sfârșitul.