Planeta este pe primul loc! Vă rugăm să reciclaţi. Dacă sunteţi distribuitor, sigur cunoasteţi deja prevederile legale. În cazul în care sunteţi consumator final, vă rugăm să lăsaţi acumulatorii şi echiptamentele electronice folosite la punctele speciale de colectare. Împreună putem reduce deşeurile şi preveni contaminarea mediului.

 

 

1. PENTRU CĂ LEGEA-I LEGE!

Conform HG nr. 1132/2008 privind regimul bateriilor, acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori, “având în vedere potentialul efect al transportului bateriilor şi acumulatorilor nesortaţi asupra mediului, producătorii împreună cu autorităţile administraţiei publice locale iau măsurile necesare pentru a optimiza colectarea separată a deşeurilor de baterii şi acumulatori în vederea minimizării eliminării bateriilor şi acumulatorilor ca deşeuri nesortate, pentru a atinge un înalt nivel de reciclare”.

2. PROTEJEZI MEDIUL.

Bateriile şi acumulatorii pot conţine substante toxice precum plumb, mercur, nichel, cadmiu, zinc sau litiu. Dacă bateriile iau calea coşului de gunoi, ulterior vor ajunge la groapa de gunoi apropiată zonei în care locuieşti. Efectele nefaste se produc în scurt timp: bateriile se corodeaza şi apar scurgeri ale substanţelor toxice pe care le conţin. Destinaţia finala: mediul înconjurător, acolo unde substanţele mai sus menţionate atentează la sănătatea lui, poluând apele, solul, plantele şi vieţuitoarele. Mai grav este că, în timp, substanţele nu se risipesc, ci se bioacumulează, sunt absorbite de plante, insecte, animale şi în final de…tine!

3. EŞTI ALTRUIST. NU?

Știai că reciclararea bateriilor ajută la economisirea resurselor permiţând recuperarea metalelor valoroase cum ar fi nichelul, cobaltul şi argintul?

4. ECONOMIE DE ENERGIE.

Utilizarea metalelor reciclate din baterii necesită un consum mai mic de energie. Astfel, utilizarea cadmiului şi a nichelului reciclat necesită 46% şi respectiv 75% mai puţină energie primară decât extracţia şi rafinarea metalelor în stare naturală. Pentru zinc, proporţia de energie necesară pentru reciclare raportată la energia necesară extracţiei resurselor primare este de ordinul 2,2 la 8.

5. CENTRUL DE COLECTARE E MAI COOL DECÂT COSUL DE GUNOI!

Cândva ţi-au fost foarte utile, nu te-au lăsat la greu, ţi-au permis să dai un telefon deşi nu mai aveai nicio liniuţă. Nu merită şi ele acum un tratament corespunzător? La coşul de gunoi se întâlnesc cu alte deşeuri, la cutia cu reciclate se întâlnesc ele între ele.

6. POTI SĂ FII UN EXEMPLU!

Din păcate, în Romania, acest obicei mai are câteva etape de parcurs pentru a caştiga o frecvenţă accelerată de utilizare. Dar dacă pentru tine e un obicei, cu siguranţă îi poţi convinge şi pe cei din jur! Poţi să te foloseşti cu încredere de argumentele mai sus menţionate!